Żółta herbata
Herbata żółta jest odmianą równie rzadką co herbata biała. Poszukiwana przez koneserów, w Polsce mało znana.
Proces produkcji zbliżony jest do herbaty białej, zbiera się młode pączki ale też i liście. Następnie są one poddane procesowi więdnięcia i fermentacji tzw. men dui . Odmiany tej herbaty różnią się tylko momentowi w którymi rozpoczyna się drugi proces. Liście herbaty żółtej mają ciemny lekko zielony lub żółty kolor. Należą do grupy lekko fermentowanych.
Herbatę żółtą określa się czasem mianem herbaty cesarskiej gdyż początkowy była zarezerwowana tylko dla cesarza Chin i jego najbliższego otoczenia. Jest ona mało znana w Polsce i Europie. Poszukują jej głownie koneserzy. Jest herbatą drogą, produkowana tylko w Chinach.
Herbatę żółta można podzielić na trzy podtypy w zależności od materiału wejściowego na pąkową, drobnoliściową (pąki i młode liście) i liściową.
Parzenie żółtej herbaty
Parzyć możemy tylko raz w temperaturze 90 °C przez 3 minuty.
Napar żółtej herbaty jest koloru blado żółtego ma bardzo przyjemny smak i aromat o praktycznie niewyczuwalnej cierpkości. Niektóre gatunki cechuje posmak gorzkiej czekolady i kawy. Żółta herbata zawsze powinna zawierać gałązki liści gdyż nadają jej specyficzny aromat.
Właściwości herbaty żółtej
Jest to herbata o niezwykle niskiej zawartości teiny (0,35%), ma doskonały wpływ na trawienie i przywraca siły witalne. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez...
- Akcesoria do parzenia herbaty
Czajniczek Czajniczek jest kluczem do dobrego przygotowania herbaty. Może być wykonany z praktycznie...
- Strona która ułatwi parzenie herbaty?
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z herbatami twierdzi, że przyrządzana przez nich herbata...
- Herbata w ciąży
Ciąża to dla kobiety i jej organizmu ogromne wyzwanie. Często wymaga ona całkowitej zmiany trybu życia,...