Żółta herbata
Herbata żółta jest odmianą równie rzadką co herbata biała. Poszukiwana przez koneserów, w Polsce mało znana.
Proces produkcji zbliżony jest do herbaty białej, zbiera się młode pączki ale też i liście. Następnie są one poddane procesowi więdnięcia i fermentacji tzw. men dui . Odmiany tej herbaty różnią się tylko momentowi w którymi rozpoczyna się drugi proces. Liście herbaty żółtej mają ciemny lekko zielony lub żółty kolor. Należą do grupy lekko fermentowanych.
Herbatę żółta można podzielić na trzy podtypy w zależności od materiału wejściowego na pąkową, drobnoliściową (pąki i młode liście) i liściową.
Parzenie żółtej herbaty
Parzyć możemy tylko raz w temperaturze 90 °C przez 3 minuty.
Napar żółtej herbaty jest koloru blado żółtego ma bardzo przyjemny smak i aromat o praktycznie niewyczuwalnej cierpkości. Niektóre gatunki cechuje posmak gorzkiej czekolady i kawy. Żółta herbata zawsze powinna zawierać gałązki liści gdyż nadają jej specyficzny aromat.
Właściwości herbaty żółtej
Jest to herbata o niezwykle niskiej zawartości teiny (0,35%), ma doskonały wpływ na trawienie i przywraca siły witalne. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez...
- Herbata Oolong
Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat...
- Mrożona herbata idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni
Wielkimi krokami zbliża się do nas pora letnia, a wraz z nią nieuniknione upały. Ponieważ z natury jestem...
- Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja...