Zielona herbata
Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.
Herbata zielona jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.
Zdjęcie autorstwa Karen
Parzenie zielonej herbaty
Parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Możemy drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu wydłużając go do 8 minut.
Właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona zawiera duże ilości witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa doskonale na układ krwionośny regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem a także zmniejsza jego natężenie.
Dzięki działaniu antybakteryjnemu sprawdza się jako substancja wspomagająca w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (grypa). Przeciwdziała wylewom i zawałą serca. Obniża poziom cholesterolu. Wspomaga proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Parzenie herbaty
Co może być trudnego w parzeniu herbaty, że wymaga to napisania osobnego artykułu? Wydawałoby się, iż...
- Strona która ułatwi parzenie herbaty?
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z herbatami twierdzi, że przyrządzana przez nich herbata...
- Odchudzanie i zielona herbata
Dieta i odchudzanie to obecnie bardzo popularny temat, szczególnym zainteresowaniem cieszą się...
- Ostropest plamisty - czyli nowa wątroba!
Żyjąc w środowisku, które jest coraz silniej zanieczyszczone, trudno jest nie zauważyć jego złego...