Zielona herbata
Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.
Herbata zielona jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.
Napar z zielonej herbaty ma charakterystyczny słomkowo zielony kolor. Cechuje go specyficzny aromat. Smak jest lekko ziołowy, słodko-gorzki. Często do herbaty dodaje się kwiaty jaśminu i lotosu. Ważne jest aby zaprażyć ją właściwie. Błędy w procesie mogą spowodować zmiany smaku na bardzo gorzki, zmianę koloru i utratę właściwości. Kolejne parzenia liści powodują zmianę smaku na łagodniejszy.
Parzenie zielonej herbaty
Parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Możemy drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu wydłużając go do 8 minut.
Właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona zawiera duże ilości witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa doskonale na układ krwionośny regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem a także zmniejsza jego natężenie.
Dzięki działaniu antybakteryjnemu sprawdza się jako substancja wspomagająca w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (grypa). Przeciwdziała wylewom i zawałą serca. Obniża poziom cholesterolu. Wspomaga proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Zielona herbata
Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej...
- Żółta herbata
Herbata żółta jest odmianą równie rzadką co herbata biała. Poszukiwana przez koneserów,...
- Dodatki do herbat
Cukier Najpopularniejszym dodatkiem do większości napojów na świecie jest cukier. Wielu smakoszy...
- Strona która ułatwi parzenie herbaty?
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z herbatami twierdzi, że przyrządzana przez nich herbata...