Zielona herbata

Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.

Herbata zielona jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.

 

05a.jpg
Liście zielonej herbaty. Zdjęcie autorstwa Borya

 

 

05b.jpg
Delikatnie zielona barwa herbaty.
Zdjęcie autorstwa Karen
Napar z zielonej herbaty ma charakterystyczny słomkowo zielony kolor. Cechuje go specyficzny aromat. Smak jest lekko ziołowy, słodko-gorzki. Często do herbaty dodaje się kwiaty jaśminu i lotosu. Ważne jest aby zaprażyć ją właściwie. Błędy w procesie mogą spowodować zmiany smaku na bardzo gorzki, zmianę koloru i utratę właściwości. Kolejne parzenia liści powodują zmianę smaku na łagodniejszy.

 

Parzenie zielonej herbaty

Parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Możemy drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu wydłużając go do 8 minut.

Właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona zawiera duże ilości witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa doskonale na układ krwionośny regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem a także zmniejsza jego natężenie.

Dzięki działaniu antybakteryjnemu sprawdza się jako substancja wspomagająca w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (grypa). Przeciwdziała wylewom i zawałą serca. Obniża poziom cholesterolu. Wspomaga proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek