Zielona herbata
Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.
Herbata zielona jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.
Zdjęcie autorstwa Karen
Parzenie zielonej herbaty
Parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Możemy drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu wydłużając go do 8 minut.
Właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona zawiera duże ilości witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa doskonale na układ krwionośny regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem a także zmniejsza jego natężenie.
Dzięki działaniu antybakteryjnemu sprawdza się jako substancja wspomagająca w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (grypa). Przeciwdziała wylewom i zawałą serca. Obniża poziom cholesterolu. Wspomaga proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Czarna herbata
W najprostszym ujęciu herbata czarna jest przefermentowana herbatą zieloną. Legenda głosi że podczas...
- Czerwona herbata
Ta odmiana herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już za czasów dynastii Tang...
- Herbata w ciąży
Ciąża to dla kobiety i jej organizmu ogromne wyzwanie. Często wymaga ona całkowitej zmiany trybu życia,...
- Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja...