Parzenie herbaty

Co może być trudnego w parzeniu herbaty, że wymaga to napisania osobnego artykułu? Wydawałoby się, iż w nasypaniu do kubka lub koszyczka zwiniętych suszonych liści i zalania jej wrzącą wodą nie ma żadnej filozofii. Nic bardziej mylnego. Większość różnych gatunków herbat posiada unikalne metody parzenia, a zmiennymi czynnikami najczęściej jest temperatura i czas. Już na początku trzeba zaznaczyć, iż intensywność zwiększamy poprzez ilość herbaty, a nie długości jej parzenia. Zapraszam do czytania dalszej części publikacji i poznania metod parzenia Twojego ulubionego gatunku herbaty.

Zestawienie

Zaczniemy może trochę nie typowo, bo od podsumowania w formie tabelarycznej, wartości zmiennych podczas parzenia herbaty, a następnie krótko opiszemy kolejne gatunki herbat.

Gatunek Temperatura wody Czas parzenia Ilość parzeń
Czarna herbata 100 °C 2–3 minuty 2-3
Zielona herbata 75 to 85 °C 1–2 minuty 3
Herbata Oolong 90 to 100 °C 2–3 minuty 3-6
Żółta herbata 70 to 80 °C> 3 minuty 1
Biała herbata 85 °C 5–7 minut 3
Czerwona herbata 95 to 100 °C 1-5 minut Kilkakrotnie

Jak widzimy w powyższej tabelce, praktycznie każda herbata jest parzona w inny sposób. Wiąże się to przede wszystkim z naturalnymi składnikami, które wydzielają się z herbat w kolejnych etapach ich parzenia. Czas jednak na kilka dodatkowych informacji związanych z kolejnymi gatunkami herbat.

Czarna herbata

Czarną herbatę parzymy w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do wrzątku. (100 °C). Wiele istotnych substancji nie jest wydzielanych w niższych temperaturach. Konserwatywna i fanatyczna część miłośników herbat poleca także podgrzać lekko czajniczek do herbaty, np. poprzez dolanie niewielkiej ilości wrzątku. Czas parzenia czarnej herbaty to około 2-3 minuty, ale zdecydowanie nie poleca się parzenia krótszego niż 30 sekund. Jako ciekawostkę warto jednak podać, iż w Indiach czarną herbatę parzy się nawet 15 minut co pozwala na uzyskanie słynnego Masala czaj.

Zielona herbata

Zielona herbata najlepiej przygotowana jest w temperaturze 75-85 °C. Im większa jakość liści herbaty tym mniejsza temperatura jest wymagana do parzenia. Parzenie w wrzątku może sprawić gorzki smak herbaty, co w niektórych regionach świata (Północna Afryka) jest efektem pożądanym i docenianym. Podobnie jak biała herbata, zielona odmiana może być parzona nawet 5-krotnie, o ile jest to odpowiednio wysoka temperatura.

Herbata Oolong

Zwana jeszcze pod nazwą niebieska herbata. Najlepiej parzyć w temperaturze 90 – 100 °C przez 2 lub 3 minuty, przy użyciu wody bogatej w różnego rodzaju minerały. Wysokiej jakości liście herbaty Oolong mogą być parzone kilkukrotnie, przy czym uznaje się ze za trzecim razem smak jest najlepszy.

Żółta herbata

Ta odmiana herbaty ma wyjątkowo ścisły sposób parzenia. Wykorzystuje się wodę w temperaturze 70 – 80 °C przez około 3 minuty. Żółta herbata powinna być parzona tylko jeden raz.

Biała herbata

Słynąca ze swojej jakości, ale także i ceny biała herbata powinna być parzona trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez stosunkowo dużo czasu, bo aż 5 do 7 minut. Zapewniam jednak, iż walory smakowe są nietuzinkowe i warte czekania.

Czerwona herbata

Inaczej zwana także Pu-erh. Powinna być parzona w temperaturze zbliżonej do wrzątku. Jest to wyjątkowo ciekawa odmiana herbaty, gdyż może być parzona wielokrotnie i przez szerokie okres czasu od zaledwie 30 sekund, aż do 5 minut.

Eksperymenty czas zacząć

Zachęcam do skorzystania z powyższych rad i osobiście porównać jakość w kolejnych etapach parzenia herbaty. Oczywiście z pewną doza zdrowego rozsądku należy podejść od podanych wartości i nic złego nie stanie się jeżeli herbata zostanie zaparzona w lekko innej temperaturze lub przez nieco dłuższy okres czasu.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek