Parzenie herbaty
Co może być trudnego w parzeniu herbaty, że wymaga to napisania osobnego artykułu? Wydawałoby się, iż w nasypaniu do kubka lub koszyczka zwiniętych suszonych liści i zalania jej wrzącą wodą nie ma żadnej filozofii. Nic bardziej mylnego. Większość różnych gatunków herbat posiada unikalne metody parzenia, a zmiennymi czynnikami najczęściej jest temperatura i czas. Już na początku trzeba zaznaczyć, iż intensywność zwiększamy poprzez ilość herbaty, a nie długości jej parzenia. Zapraszam do czytania dalszej części publikacji i poznania metod parzenia Twojego ulubionego gatunku herbaty.
Zestawienie
Zaczniemy może trochę nie typowo, bo od podsumowania w formie tabelarycznej, wartości zmiennych podczas parzenia herbaty, a następnie krótko opiszemy kolejne gatunki herbat.
Gatunek | Temperatura wody | Czas parzenia | Ilość parzeń |
---|---|---|---|
Czarna herbata | 100 °C | 2–3 minuty | 2-3 |
Zielona herbata | 75 to 85 °C | 1–2 minuty | 3 |
Herbata Oolong | 90 to 100 °C | 2–3 minuty | 3-6 |
Żółta herbata | 70 to 80 °C> | 3 minuty | 1 |
Biała herbata | 85 °C | 5–7 minut | 3 |
Czerwona herbata | 95 to 100 °C | 1-5 minut | Kilkakrotnie |
Jak widzimy w powyższej tabelce, praktycznie każda herbata jest parzona w inny sposób. Wiąże się to przede wszystkim z naturalnymi składnikami, które wydzielają się z herbat w kolejnych etapach ich parzenia. Czas jednak na kilka dodatkowych informacji związanych z kolejnymi gatunkami herbat.
Czarna herbata
Czarną herbatę parzymy w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do wrzątku. (100 °C). Wiele istotnych substancji nie jest wydzielanych w niższych temperaturach. Konserwatywna i fanatyczna część miłośników herbat poleca także podgrzać lekko czajniczek do herbaty, np. poprzez dolanie niewielkiej ilości wrzątku. Czas parzenia czarnej herbaty to około 2-3 minuty, ale zdecydowanie nie poleca się parzenia krótszego niż 30 sekund. Jako ciekawostkę warto jednak podać, iż w Indiach czarną herbatę parzy się nawet 15 minut co pozwala na uzyskanie słynnego Masala czaj.
Zielona herbata
Zielona herbata najlepiej przygotowana jest w temperaturze 75-85 °C. Im większa jakość liści herbaty tym mniejsza temperatura jest wymagana do parzenia. Parzenie w wrzątku może sprawić gorzki smak herbaty, co w niektórych regionach świata (Północna Afryka) jest efektem pożądanym i docenianym. Podobnie jak biała herbata, zielona odmiana może być parzona nawet 5-krotnie, o ile jest to odpowiednio wysoka temperatura.
Herbata Oolong
Zwana jeszcze pod nazwą niebieska herbata. Najlepiej parzyć w temperaturze 90 – 100 °C przez 2 lub 3 minuty, przy użyciu wody bogatej w różnego rodzaju minerały. Wysokiej jakości liście herbaty Oolong mogą być parzone kilkukrotnie, przy czym uznaje się ze za trzecim razem smak jest najlepszy.
Żółta herbata
Ta odmiana herbaty ma wyjątkowo ścisły sposób parzenia. Wykorzystuje się wodę w temperaturze 70 – 80 °C przez około 3 minuty. Żółta herbata powinna być parzona tylko jeden raz.
Biała herbata
Słynąca ze swojej jakości, ale także i ceny biała herbata powinna być parzona trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez stosunkowo dużo czasu, bo aż 5 do 7 minut. Zapewniam jednak, iż walory smakowe są nietuzinkowe i warte czekania.
Czerwona herbata
Inaczej zwana także Pu-erh. Powinna być parzona w temperaturze zbliżonej do wrzątku. Jest to wyjątkowo ciekawa odmiana herbaty, gdyż może być parzona wielokrotnie i przez szerokie okres czasu od zaledwie 30 sekund, aż do 5 minut.
Eksperymenty czas zacząć
Zachęcam do skorzystania z powyższych rad i osobiście porównać jakość w kolejnych etapach parzenia herbaty. Oczywiście z pewną doza zdrowego rozsądku należy podejść od podanych wartości i nic złego nie stanie się jeżeli herbata zostanie zaparzona w lekko innej temperaturze lub przez nieco dłuższy okres czasu.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Żółta herbata
Herbata żółta jest odmianą równie rzadką co herbata biała. Poszukiwana przez koneserów,...
- Odchudzanie i zielona herbata
Dieta i odchudzanie to obecnie bardzo popularny temat, szczególnym zainteresowaniem cieszą się...
- Herbata Pu-erh
Gatunek ten jest jednym z najpopularniejszych w Chinach, a jego nazwa pochodzi z region Pu'er w prowincji...
- Herbata z mlekiem, czyli popularna bawarka
W Polsce znana pod nazwą bawarka, herbata z mlekiem jest lubianym przez wiele osób trunkiem,...