Mrożona herbata idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni

Wielkimi krokami zbliża się do nas pora letnia, a wraz z nią nieuniknione upały. Ponieważ z natury jestem optymistą, zawsze staram się szukać pozytywów, jakimi w tym przypadku będzie zasadność przygotowania mojej ulubionej mrożonej herbaty. Co roku staram się eksperymentować z kolejnymi rodzajami herbat, oraz dodatkami w postaci owoców, miodu itp. W tym artykule chciałbym napisać kilka wskazówek jak przyrządzić mrożoną herbatę, oraz przedstawić kilka ciekawych sprawdzonych dodatków.

 

Jak przygotować mrożoną herbatę

Sam proces jest równie prosty jak parzenie każdej innej herbaty. Zobaczmy jak wygląda przepis na zwykłą mrożoną herbatę z czarnej odmiany, z dodatkiem cytryny:

  • doprowadzamy 1litr wody do wrzenia
  • wyłączamy podgrzewanie i dodajemy 2 torebki lub 2 łyżeczki liści czarnej herbaty
  • parzymy herbatę przez około 10min
  • wyciskamy 2 świeże cytryny, można odkroić 2 plasterki do dekoracji szklanki
  • opcjonalnie słodzimy około 2 łyżeczki
  • pozwalamy schłodzić się herbacie
  • podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny

Jak widać przepis jest banalnie prosty. Z osobistych uwag: polecam pozwolić się herbacie naturalnie schłodzić, bez pomocy lodówki, zimnej wody, ani innych sposobów. Smak herbaty, mnie osobiście i mojej rodzinie, wydaje się wtedy lepszy. Związku z tym raczej polecam przygotowywać mrożoną herbatę w większych ilościach, po 2-3 litry za jednym razem i po całkowitemu wychłodzeniu przechowywać w lodówce.

Rodzaje mrożonych herbat i dodatki

mrozona-herbata.jpg
Mrożona herbata

Mrożoną herbatę możemy przygotowywać z każdego gatunku. Najpopularniejszy jest oczywiście czarny, ale bardzo dobra jest także mrożona zielona herbata, dla której naturalne parzenie występuje w mniejszych temperaturach. Wiele osób poleca także różnego rodzaju herbaty owocowe w torebkach jako doskonałe źródło mrożonej herbaty. Przyznam szczerze, że jeszcze tego nie testowałem, ale w tym roku z pewnością to zrobię.

Oprócz standardowej cytryny, warto także dodać inne świeże owoce. Wyśmienita jest herbata z ananasem, bardzo fajnym pomysłem jest tzw. herbata Sangria (nie mylić z drinkiem), do której wrzucamy poszatkowane kawałki pomarańczy, limonki i świeżych jagód. Osobiście planuje spróbować niedawno znalezionego przepisu, w którym dodatkiem jest skondensowane mleko dodane na spodzie kubka, który następnie zalewamy zimną herbatą.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek