Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja z niej uzyskana zachowała wszystkie swoje walory. Oczywiście najdokładniejszą metodą określenia temperatury wody jest użycie termometru. Do dyspozycji mamy całą gamę termometrów szklanych, spirytusowych, najczęściej z zakresami temperatur od -10 do 110° C. Wkładamy go do gorącej wody i czekamy aż ostygnie do pożądanej temperatury.
Czasami można dostać takie akcesoria z ładnie zakończonym czubkiem który ma dodatkowo walor estetyczny. Należy jednak pamiętać że takie klasyczne szklane termometry są wolne, spirytus wolno reaguje na zmianę temperatury i łatwo je jest zbić. Uwaga na rynku istnieją jeszcze termometry rtęciowe i nie należy nigdy używać ich do pomiaru temperatury potraw i napojów. Opary rtęci są trujące i należy się z takim termometrem bardzo ostrożnie obchodzić.
A co jeśli chcemy zaparzyć sobie herbatę, a nie mamy przy sobie termometru? Określić temperaturę „na oko”? Możemy skorzystać nieco z praw fizyki. Mieszając dwa płyny o znanych temperaturach w odpowiednich proporcjach można uzyskać dowolną temperaturę. Brzmi strasznie, ale jest naprawdę proste. Potrzebna nam do tego będą woda o temperaturze pokojowej, czyli jakieś 20°C, wrzątek, czyli temperatura 100°C i jakieś naczynie do pomieszania. Jeśli posiadacie kubek z miarką w mililitrach będzie on przydatny. Oczywiście metoda ta nie da wam wody o bardzo dokładnie wymierzonej temperaturze, ale będzie ona wystarczająca do zaparzenia herbaty.
Temperatura | Woda o temp 100°C | Woda 100°C w ml |
---|---|---|
95 °C | 95/100 szklanki | 950 ml |
90 °C | 9/10 szklanki | 880 ml |
85 °C | 4/5 szklanki | 800 ml |
80 °C | 3/4 szklanki | 750 ml |
75 °C | 7/10 szklanki | 690 ml |
70 °C | 2/3 szklanki | 630 ml |
65 °C | 3/5 szklanki | 560 ml |
60 °C | 1/2 szklanki | 500 ml |
W drugiej kolumnie podana jest przybliżona ilość wody o 100°C jaką należy wlać do szklanki i uzupełnić wodą o temp 20°C aby uzyskać jedną szklankę wody o wybornej przez was temperaturze. Trzecia kolumna podaje dokładną ilość w mililitrach. Trzymanie się tych wielkości da wam 1 l wody o szukanej temperaturze.
Przykładowo chcemy zaprzyć sobie zieloną herbatę. Jak wiemy z poprzednich artykułów optymalna temperatura parzenia jest w okolicy 75-85°C. Widzimy, iż wystarczy nalać do naczynia około 3/4 wrzącej wody, a reszte uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej. Tym sposobem uzyskaliśmy wodę o idealnej temperaturze do parzenia naszej herbaty.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez...
- Akcesoria do parzenia herbaty
Czajniczek Czajniczek jest kluczem do dobrego przygotowania herbaty. Może być wykonany z praktycznie...
- Herbata z mlekiem, czyli popularna bawarka
W Polsce znana pod nazwą bawarka, herbata z mlekiem jest lubianym przez wiele osób trunkiem,...
- Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja...