Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja z niej uzyskana zachowała wszystkie swoje walory. Oczywiście najdokładniejszą metodą określenia temperatury wody jest użycie termometru. Do dyspozycji mamy całą gamę termometrów szklanych, spirytusowych, najczęściej z zakresami temperatur od -10 do 110° C. Wkładamy go do gorącej wody i czekamy aż ostygnie do pożądanej temperatury.
Czasami można dostać takie akcesoria z ładnie zakończonym czubkiem który ma dodatkowo walor estetyczny. Należy jednak pamiętać że takie klasyczne szklane termometry są wolne, spirytus wolno reaguje na zmianę temperatury i łatwo je jest zbić. Uwaga na rynku istnieją jeszcze termometry rtęciowe i nie należy nigdy używać ich do pomiaru temperatury potraw i napojów. Opary rtęci są trujące i należy się z takim termometrem bardzo ostrożnie obchodzić.
Alternatywą dla tych klasycznych mogą być termometry cyfrowe. Urządzenie takie jest wyposażone w metalową sondę w postaci jednego szpikulca lub widelca. Akcesoria te nie są aż tak estetyczne jak termometry szklane, ale znajdują one o wiele szersze zastosowanie w domu. Za ich pomocą można mierzyć temperatury nie tylko płynów ale i innych potraw czy wypieków (sondę można w nie wbić). Ich zakres przekracza zazwyczaj 200°C a pomiar jest natychmiastowy. Przydatne są także do pomiaru wody np. do kąpieli itp.
A co jeśli chcemy zaparzyć sobie herbatę, a nie mamy przy sobie termometru? Określić temperaturę „na oko”? Możemy skorzystać nieco z praw fizyki. Mieszając dwa płyny o znanych temperaturach w odpowiednich proporcjach można uzyskać dowolną temperaturę. Brzmi strasznie, ale jest naprawdę proste. Potrzebna nam do tego będą woda o temperaturze pokojowej, czyli jakieś 20°C, wrzątek, czyli temperatura 100°C i jakieś naczynie do pomieszania. Jeśli posiadacie kubek z miarką w mililitrach będzie on przydatny. Oczywiście metoda ta nie da wam wody o bardzo dokładnie wymierzonej temperaturze, ale będzie ona wystarczająca do zaparzenia herbaty.
Temperatura | Woda o temp 100°C | Woda 100°C w ml |
---|---|---|
95 °C | 95/100 szklanki | 950 ml |
90 °C | 9/10 szklanki | 880 ml |
85 °C | 4/5 szklanki | 800 ml |
80 °C | 3/4 szklanki | 750 ml |
75 °C | 7/10 szklanki | 690 ml |
70 °C | 2/3 szklanki | 630 ml |
65 °C | 3/5 szklanki | 560 ml |
60 °C | 1/2 szklanki | 500 ml |
W drugiej kolumnie podana jest przybliżona ilość wody o 100°C jaką należy wlać do szklanki i uzupełnić wodą o temp 20°C aby uzyskać jedną szklankę wody o wybornej przez was temperaturze. Trzecia kolumna podaje dokładną ilość w mililitrach. Trzymanie się tych wielkości da wam 1 l wody o szukanej temperaturze.
Przykładowo chcemy zaprzyć sobie zieloną herbatę. Jak wiemy z poprzednich artykułów optymalna temperatura parzenia jest w okolicy 75-85°C. Widzimy, iż wystarczy nalać do naczynia około 3/4 wrzącej wody, a reszte uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej. Tym sposobem uzyskaliśmy wodę o idealnej temperaturze do parzenia naszej herbaty.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Czerwona herbata
Ta odmiana herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już za czasów dynastii Tang...
- Herbata Oolong
Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat...
- Dodatki do herbat
Cukier Najpopularniejszym dodatkiem do większości napojów na świecie jest cukier. Wielu smakoszy...
- Herbata Pu-erh
Gatunek ten jest jednym z najpopularniejszych w Chinach, a jego nazwa pochodzi z region Pu'er w prowincji...