Jak określić temperaturę wody do herbaty

Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja z niej uzyskana zachowała wszystkie swoje walory. Oczywiście najdokładniejszą metodą określenia temperatury wody jest użycie termometru. Do dyspozycji mamy całą gamę termometrów szklanych, spirytusowych, najczęściej z zakresami temperatur od -10 do 110° C. Wkładamy go do gorącej wody i czekamy aż ostygnie do pożądanej temperatury.

Czasami można dostać takie akcesoria z ładnie zakończonym czubkiem który ma dodatkowo walor estetyczny. Należy jednak pamiętać że takie klasyczne szklane termometry są wolne, spirytus wolno reaguje na zmianę temperatury i łatwo je jest zbić. Uwaga na rynku istnieją jeszcze termometry rtęciowe i nie należy nigdy używać ich do pomiaru temperatury potraw i napojów. Opary rtęci są trujące i należy się z takim termometrem bardzo ostrożnie obchodzić.

termometr-spirytusowy.png
Termometr spirytusowy
Alternatywą dla tych klasycznych mogą być termometry cyfrowe. Urządzenie takie jest wyposażone w metalową sondę w postaci jednego szpikulca lub widelca. Akcesoria te nie są aż tak estetyczne jak termometry szklane, ale znajdują one o wiele szersze zastosowanie w domu. Za ich pomocą można mierzyć temperatury nie tylko płynów ale i innych potraw czy wypieków (sondę można w nie wbić). Ich zakres przekracza zazwyczaj 200°C a pomiar jest natychmiastowy. Przydatne są także do pomiaru wody np. do kąpieli itp.

A co jeśli chcemy zaparzyć sobie herbatę, a nie mamy przy sobie termometru? Określić temperaturę „na oko”? Możemy skorzystać nieco z praw fizyki. Mieszając dwa płyny o znanych temperaturach  w odpowiednich proporcjach można uzyskać dowolną temperaturę. Brzmi strasznie, ale jest naprawdę proste. Potrzebna nam do tego będą woda o temperaturze pokojowej, czyli jakieś 20°C, wrzątek, czyli temperatura 100°C i jakieś naczynie do pomieszania. Jeśli posiadacie kubek z miarką w mililitrach będzie on przydatny. Oczywiście metoda ta nie da wam wody o bardzo dokładnie wymierzonej temperaturze, ale będzie ona wystarczająca do zaparzenia herbaty.

Temperatura Woda o temp 100°C Woda 100°C w ml
95 °C 95/100 szklanki 950 ml
90 °C 9/10 szklanki 880 ml
85 °C 4/5 szklanki 800 ml
80 °C 3/4 szklanki 750 ml
75 °C 7/10 szklanki 690 ml
70 °C 2/3 szklanki 630 ml
65 °C 3/5 szklanki 560 ml
60 °C 1/2  szklanki 500 ml

W drugiej kolumnie podana jest przybliżona ilość wody o 100°C jaką należy wlać do szklanki i uzupełnić wodą o temp 20°C aby uzyskać jedną szklankę wody o wybornej przez was temperaturze. Trzecia kolumna podaje dokładną ilość w mililitrach. Trzymanie się tych wielkości da wam 1 l wody o szukanej temperaturze.

Przykładowo chcemy zaprzyć sobie zieloną herbatę. Jak wiemy z poprzednich artykułów optymalna temperatura parzenia jest w okolicy 75-85°C. Widzimy, iż wystarczy nalać do naczynia około 3/4 wrzącej wody, a reszte uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej. Tym sposobem uzyskaliśmy wodę o idealnej temperaturze do parzenia naszej herbaty.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek