Herbata z mlekiem, czyli popularna bawarka

W Polsce znana pod nazwą bawarka, herbata z mlekiem jest lubianym przez wiele osób trunkiem, którego wpływ na nasz organizm budzi sporo kontrowersji i stanowi źródło wielu, często sprzecznych ze sobą informacji i publikacji. Nie trudno się domyślić, iż bawarka to herbata, najczęściej czarna lub smakowa, z dodatkiem mleka. Trunek ten możemy wzbogacać różnymi dodatkami: cynamonem, rumem, miodem lub cukrem pudrem. Zobaczmy więc jak przyrządzać herbatę z mlekiem, oraz jakie posiada właściwości.

Przyrządzamy herbatę z mlekiem

Bawarka
Herbata z mlekiem (fot. By Ewkaa)
W zasadzie istnieją dwie szkoły przygotowywania tego typu herbaty. Pierwszy popularny w Polsce polega podgrzaniu mleka, a następnie dodanie do niego naparu herbacianego. Druga metoda stosowana jest najczęściej w Wielkiej Brytanii. Polega ona na zalaniu liści herbaty gotującą się wodą, następnie po kilku minutowym parzeniu, przelewa się herbatę do filiżanek i dodaje mleka w ilości według uznania. Najczęściej herbatę z mlekiem przyrządza się na bazie czarnej herbaty, ale nie jest to jedyny dopuszczalny gatunek, więc jak zwykle polecam trochę poeksperymentować i zobaczyć jaki gatunek będzie nam najbardziej pasować. W przypadku tej herbaty ciężko poradzić coś w sprawie proporcji herbaty do mleka, gdyż jest to bardzo indywidualna sprawa, dlatego nie pozostaje Wam nic innego jak eksperymentować. Myślę, że warto też wspomnieć, iż nie każdemu przypada do gustu smak tej mieszanki, dlatego jeżeli nie polubisz herbaty z mlekiem, to nie przejmuj się i ciesz się smakiem czystej herbaty.

Właściwości herbaty z mlekiem

Wiele kobiet zapewne skojarzy tą herbatę z ciążą, a konkretnie karmieniem swoich pociech. Do niedawna powszechnie uważało się, iż picie herbaty z mlekiem ma właściwości mlekopędne. Okazało się to nieprawdą. Do tego celu lepiej pić herbaty ziołowe.

Dosyć spore kontrowersje związane są z właściwościami zdrowotnymi herbaty z mlekiem. Powstało dosyć sporo publikacji na temat negatywnego efekty mleka w herbacie. Z badań wynika, że niweluje ono w pewnym stopniu antyoksydanty, które wzmacniają odporność organizmu, oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym. Dla równowagi warto dodać, iż przeprowadzono badania na wpływ mleka na polifenole w herbacie, a odpowiadają one za zdrowotne właściwości dla układu krwionośnego organizmu człowieka, oraz za zmniejszenia szans zachorowania na raka. Badania te wykazały całkowity brak szkodliwego oddziaływania mleka na ten związek.

Myślę, że na koniec warto zaznaczyć, iż pijamy herbatę nie tylko dla jej właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim dla jej smaku. Uważam, iż różne badania warto przybliżać, ale jednocześnie powinno je się traktować z odpowiednim dystansem i delektować się smakiem swojej ulubionej herbaty.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek