Herbata Oolong

Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana lub niedofermentowana.

Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści co pomaga późniejszą fermentacje. Te dwie czynności powtarza się aż liście nie osiągną żółtego koloru. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajlandzkich. Te pierwsze przechodzą fermentacje lekką (10-15% zwykłej), drugie średniej (50-60%). Następnie liście są palone.

Istotnym faktem jest to że herbata oolong zawsze jest w postaci całych liści. Nigdy nie są one skręcane i łamane.

06a.jpg
Liście herbaty oolong. Zdjęcie autorstwa Michael Allen Smith.

Gotowy napar herbaty oolong można pomylić z herbatu czerwona Pu-ehr gdyż jest do niej zbliżny. Herbata niebieska cechuje się jednak mocnym  drzewnym aromatem i łagodnym owocowym smakiem.  Mają też niepowtarzalny zapach. Nazwa związana jest z powiedzeniem że podczas parzenia tej herbaty w czajniku zmieniają się w smoka.

06b.jpg
Herbata oolong. Zdjęcie autorstwa gudmundur.bjarni

Parzenia herbaty oolong

Można ja parzyć nawet czterokrotnie, w temperaturze 90 °C, przez 3 do 4 minut, ostatni parzenia można wydłużyć. Należy pamiętać ze tej odmiany nie wolno kruszyć przed zaparzeniem. Wymaga ona dużego dzbana aby liście mogły się rozwinąć i oddać cały aromat.

Właściwości herbaty oolong

Herbata tej odmiany zbawiennie wpływa na ciśnienie. Udowodniono ze spożywanie pół filiżanki dziennie o połowę zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego ( badania przeprowadzone przez Archives of Internal Medicine. Dodatkowo herbata oolong zawiera niewielkie ilości kofeiny dlatego może być spożywana przed snem.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek