Dodatki do herbat

Cukier

Najpopularniejszym dodatkiem do większości napojów na świecie jest cukier. Wielu smakoszy uważa, że słodzenie herbaty to barbarzyństwo. W wielu przypadkach dodanie go do naparu niszczy jego właściwości (na przykład herbata czerwona i Oolong). Jeśli już podawać to najlepiej cukier kandyzowany, prezentuje się zdecydowanie lepiej i nie jest aż tak szkodliwy. Dodatek ten najlepiej komponuje się z herbatami czarnymi.

Mleko i śmietana

Dodatki te są doskonałe do herbat czarnych. Z odmianą Assam komponuje się przede wszystkim śmietanka. Herbat zielonych nie powinno się podawać w ten sposób, chociaż w Tybecie istnieje metoda gotowania sprasowanych liści w wodzie z dużym dodatkiem mleka, jaka i solą a następnie ubija w beczce na jednolitą konsystencje. W Mongolii pije się napar przyrządzony z także z zielonej herbaty gotowanej samym mleku z masłem lub łojem barana oraz mąką i solą czasem dodając do tego także krew zwierząt.

Cytryna

Także popularny dodatek, pasuje do wielu herbat chińskich, dodając im orzeźwiającego smaku. Tu jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soku. Ważna jest też temperatura. Dodawanie cytryny do naparu o temperaturze powyżej 70 °C powoduje rozłożenie się witaminy C.

Miód

Używany zamiast cukru posiada dużo wartości odżywczych. Pasuje przede wszystkim do herbat czarnych. Należy pamiętać, że tak jak cytryna miodu nie można dodawać do gorących napojów gdyż traci swoje właściwości.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek