Czerwona herbata
Ta odmiana herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już za czasów dynastii Tang (618-907). Co ciekawe był to napój zarezerwowany tylko dla cesarza, zwykli obywatele za picie jej mogli zostać bardzo surowo ukarani.
Obróbkę zaczyna się od więdnięcia liści, następnie przechowuje się ją w wiklinowych koszach od czasu do czasu potrząsając, ułatwia to późniejszy proces fermentacji. Podczas niego związki chemiczne będące w liściach utleniają się. Po kilku godzinach proces ten zatrzymuje się susząc liście. Bardzo ciekawą właściwością jest to, że w odróżnieniu od innych herbat które mogą być przechowywane około roku, herbata czerwona nie traci nic z swojego aromatu nawet po upłynięciu 50 lat. Jedną z popularnych odmian jest herbata 13 letnia.
Parzenie herbaty
Herbatę czerwoną można parzyć trzykrotnie, w temperaturze od 90 do 100 °C, przez 3 minuty. Czas można wydłużać o minutę przy kolejnych parzeniach.
Napar z herbaty czerwonej ma intensywny kolor, oraz mocny aromat i smak. Herbaty te są bardzo często aromatyzowane. Herbaty tej absolutnie nie wolno słodzić, gdyż zabija to większość jej dobroczynnych właściwości.
Właściwości czerwonej herbaty
Właściwości czerwonej herbaty były wielokrotnie badane. Potwierdzono (uniwersytety we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu) że wspomaga ona pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, wzmacnia organizm.
Herbata czerwona jest też nazywana „zabójcą tłuszczu”, dzięki regularnemu spożywaniu wpływa na spadek masy ciała. Co ciekawe działa ona jedynie na zbędne pokładu tłuszczu powodując naturalny proces odchudzania.
Pomaga w trawieniu, stymuluje pracę wątroby. Jej spożycie pozwala obniżyć poziom alkoholu w krwi (o 0,45 promila w ciągu dwóch godzin). Przywraca też utraconą jasność umysłu. Filiżanka czerwonej herbaty poprawia też samopoczucie.
Herbatę czerwoną można pić w zasadzie bez ograniczeń, zawiera niewiele kofeiny i teiny. Zaleca się spożywanie od 3 do 5 filiżanek dziennie.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez...
- Czerwona herbata
Ta odmiana herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już za czasów dynastii Tang...
- Strona która ułatwi parzenie herbaty?
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z herbatami twierdzi, że przyrządzana przez nich herbata...
- Mrożona herbata idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni
Wielkimi krokami zbliża się do nas pora letnia, a wraz z nią nieuniknione upały. Ponieważ z natury jestem...