Czarna herbata

W najprostszym ujęciu herbata czarna jest przefermentowana herbatą zieloną. Legenda głosi że podczas transportu ładunku herbaty zielonej do Anglii jedna z paczek zawilgła i doszło w niej do fermentacji liści. Liście herbaty czarnej mają brązowy kolor. Proces fermentacji zmniejsza ilość witaminy C i niektórych związków mineralnych gdyż są one przekształcane na związki aromatyczne. Co ciekawe w Chinach herbaty czarne nazywa się czerwonymi. Związane jest to z kolorem wywaru który w tym wypadku jest czerwono pomarańczowy. Należy zauważyć że ten gatunek ma najintensywniejszą barwę z wszystkich herbat.

07a.jpg
Herbata czarna. Zdjęcie autorstwa A Girl With Tea

Herbata czarna to najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce. Niestety najczęściej używane są produkty o bardzo niskiej jakości jak herbaty ekspresowe. Powinno się unikać tej formy herbat gdyż jest ona produkowana z pyłu herbacianego który jest odpadkiem, resztką pozostałą z liści. Zawiera on niewiele aromatu przez co musi być on dodawany. Takie herbaty maja też duże ilości sztucznych barwników gdyż same z siebie nie są w stanie zabarwić wody.

Najlepszym wyborem są zawsze herbaty w liściach. Owszem wymagają one więcej zachodu przy parzeniu niż torebki, ale są tego warte.

07b.jpg
Herbata czarna. Zdjęcie autorstwa A Girl With Tea.

Parzenie herbaty czarnej

Herbatę parzymy jednokrotnie, w wodzie o temperaturze 100 °C, przez 3 do 5 minut. Częstym  błędem jest używanie zbyt chłodnej wody. Herbaty tej nie powinno się parzyć zbyt długo, powoduje to wzrost ilości teiny a spadek kofeiny i teofiliny a przez to zanika jej pobudzające działanie.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek