Biała herbata

Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują srebrny kolor.

02a.jpg
Biała herbata. Zdjęcie autorstwa Vivian Chen.

Biała herbata jest najdroższym gatunkiem herbaty. Jej produkcja jest limitowana.

Parzenie białej herbaty

Parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną szaro słomkową barwę. Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.

02b.jpg
Napar z białej herbaty. Zdjęcie autorstwa ~Mers.

Właściwości herbaty białej

Ma właściwości antyoksydacyjne trzykrotnie wyższe niż herbata zielona. Ma dużo witaminy C i kofeiny, pobudza a także wzmaga koncentracje. Zawiera polifenole dzięki czemu chroni przed atakami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma ich dwukrotnie tyle co herbata zielona i dwunastokrotnie co sok pomarańczowy dlatego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek