Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują srebrny kolor.
Biała herbata jest najdroższym gatunkiem herbaty. Jej produkcja jest limitowana.
Parzenie białej herbaty
Parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną szaro słomkową barwę. Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.
Właściwości herbaty białej
Ma właściwości antyoksydacyjne trzykrotnie wyższe niż herbata zielona. Ma dużo witaminy C i kofeiny, pobudza a także wzmaga koncentracje. Zawiera polifenole dzięki czemu chroni przed atakami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma ich dwukrotnie tyle co herbata zielona i dwunastokrotnie co sok pomarańczowy dlatego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Dodatki do herbat
Cukier Najpopularniejszym dodatkiem do większości napojów na świecie jest cukier. Wielu smakoszy...
- Strona która ułatwi parzenie herbaty?
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z herbatami twierdzi, że przyrządzana przez nich herbata...
- 6 rzeczy które warto wiedzieć o zielonej herbacie
W naszym serwisie opisaliśmy już krótko historię, metody parzenia i właściwości zielonej herbaty....
- Jak określić temperaturę wody do herbaty
Każdy miłośnik herbaty wie, że należy odpowiednio dobrać temperaturę wody do parzenia herbaty, aby esencja...