Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują srebrny kolor.
Biała herbata jest najdroższym gatunkiem herbaty. Jej produkcja jest limitowana.
Parzenie białej herbaty
Parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną szaro słomkową barwę. Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.
Właściwości herbaty białej
Ma właściwości antyoksydacyjne trzykrotnie wyższe niż herbata zielona. Ma dużo witaminy C i kofeiny, pobudza a także wzmaga koncentracje. Zawiera polifenole dzięki czemu chroni przed atakami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma ich dwukrotnie tyle co herbata zielona i dwunastokrotnie co sok pomarańczowy dlatego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.
Masz ochotę na filiżankę herbaty?
Zamów swój ulubiony gatunekZobacz inne artykuły
- Biała herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści, a przez...
- Czarna herbata
W najprostszym ujęciu herbata czarna jest przefermentowana herbatą zieloną. Legenda głosi że podczas...
- Odchudzanie i zielona herbata
Dieta i odchudzanie to obecnie bardzo popularny temat, szczególnym zainteresowaniem cieszą się...
- Gdzie kupić herbatę
Większość miłośników herbaty posiada swoje ulubione źródła zaopatrzenia w świeże i doskonale...