Akcesoria do parzenia herbaty

Czajniczek

Czajniczek jest kluczem do dobrego przygotowania herbaty. Może być wykonany z praktycznie każdego materiału poza plastikiem i ceramiką (czystą bez szkliwa). Im dłużej trzyma ciepło tym lepiej. Najlepsze efekty dają naczynia okrągłe, pękate gdyż listki mają w nich miejsce na rozwinięcie się i oddanie tego, co w nich najlepsze. Japończycy często używają dzbanków stalowych, Chińczycy piją z kamionkowych czarek. Smakosze preferują podawanie tego napoju w filiżankach wykonanych z cieniutkiej porcelany.  Ważne jest, aby odpowiednio przygotować czajniczek przed parzeniem. Powinno się wlać niego odrobinę wrzątku, opłukać i ogrzać nim ścianki. Po jej wylaniu w naczyniu unosić się para. Następnie wrzucamy po łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna dla czajniczka i zalewamy.

08a.jpg
Ręcznie wykonany czajniczek do herbaty. Zdjęcie autorstwa Melissa Bridgman

Koszyczki

Można je dostać w większości sklepów z AGD. Najczęściej wykonane z stali nierdzewnej małe koszyczki, do których wsypuje się herbatę a następnie parzy bezpośrednio w kubku. Przeznaczone są do przygotowania porcji dla jednej osoby. Dają dużą wygodę, można bardzo dokładnie pilnować czasu parzenia wyjmując po prostu koszyczek. Należy jednak pamiętać, że liście mogą nie mieć w nich wystarczającą ilość miejsca, przez co zwłaszcza wysokogatunkowe herbaty nie oddadzą całego aromatu.

08b.jpg
Koszyczki do herbaty. Zdjęcie własne

Calebasse i Bombilla

Tradycyjne naczynia do przygotowania herbaty w Argentynie. Calebasse jest to naczynie wykonane z tykwy, a Bombilla to najczęściej stalowa rurka zakończona owalnym kształtem z otworkami służąca do picia naparu. Zwłaszcza druga część zestawu może okazać się przydatna do picia herbat owocowych i ziołowych, jeśli pijemy z naczynia gdzie znajdują się fusy.

08c.jpg
Yerba Mate na plaży. Zdjęcie autorstwa Beatrice Murch

08d.jpg
Bombilla zdjęcie własne

Masz ochotę na filiżankę herbaty?

Zamów swój ulubiony gatunek